Sådan modtager du feedback

Undlad at undskylde eller forsvare din tekst og få gerne feedback tidligt i skriveprocessen. Det er nogle af rådene når du modtager feedback.

 

 


Gode råd når du modtager feedback:

  • Lyt til feedbacken og tag noter, men vent med at tage stilling til om du vil bruge den eller ej.
  • Undgå at gå i dialog med feedbackgiver for at forklare din tekst - den skal kunne stå alene netop som tekst.
  • Undskyld ikke din tekst. Den er et led i en længere proces, og der er ingen der forventer at den er perfekt.

At give tekster fra sig

For at få feedback skal man give sine tekster fra sig, også før de er færdige. Det kan være nyt for en del. Nogle synes det er svært at lade medstuderende læse deres tekster. Men det er et spørgsmål om øvelse. Som feedbackmodtager lærer man efterhånden at have et professionelt forhold til sine egne tekster.

Tænk på at feedbacken handler om din tekst, ikke om dig, og at feedback ikke er ensbetydende med kritik. Dine feedbackgivere arbejder sammen med dig om at gøre din tekst endnu bedre.

Tidligt i skriveprocessen

Det er en god idé at få feedback allerede tidligt i skriveprocessen, så du kan inddrage den i dit arbejde med teksten. Du kan fx bede din feedbackgruppe forholde sig til brainstorms, hurtigskrivninger og løse udkast.

Senere i processen kan du få feedback på tekst du selv opfatter som mere færdig.

Fortæl altid dine feedbackgivere hvilken type tekst du sender til dem, så de kan afpasse deres feedback derefter.

Har du brug for hjælp til at komme i gang med at skrive? Så prøv fx:

Brug af feedbacken

Som modtager af feedback er det din opgave er at lytte og notere. Feedback er en service, og det er altid skribenten der bestemmer om feedbacken i sidste ende skal bruges.

Men husk at hvis der er noget feedbackgiveren har misforstået, kan andre læsere sandsynligvis også misforstå det.

Du kan også hente et handout om teksttyper du kan få feedback på  eller læse om at modtage feedback i spilhæftet  til spillet Tekstfeedback - et processpil.

Teksten på denne side er udarbejdet af Charlotte Albrechtsen, Center for Undervisningsudvikling og Digitale Medier, Aarhus Universitet.