Noteskrivning

Der er mange teknikker at vælge imellem når du tager noter. Prøv dig frem og find din egen stil.


Ved at skrive notater kan du forholde dig aktivt til det du læser eller lytter til. Det kan hjælpe dig med at lære og forstå stoffet bedre.

Før du går i gang

Orientér dig i stoffet og gør dig klart hvad formålet er med dine noter: Skal du kunne sammenligne hovedpointer i tekster med hinanden? Skal du sætte dig ind i et nyt fagområde med ny fagterminologi? Hvad skal du indholdsmæssigt have fokus på?

Når du ved hvad du vil fokusere på, kan du lettere koncentrere dig om at selektere og notere det relevante.

Autentisk eksempel på tegnede noter af en studerende på kandidatuddannelsen i Digital Design. Klik på tegningen for at se en større version.

Notatteknikker

Noter er mange ting og kan struktureres på mange måder. Prøv dig frem og find din egen stil. Bland gerne teknikkerne eller brug en teknik i et fag eller en undervisningsgang, en anden i et andet.

Marker i teksten: Markér og skriv evt. kommentarer i teksten med highlighter/kuglepen/blyant mens du læser. Du kan overveje at bruge forskellige farver til forskellig slags indhold eller vigtighed. I nogle fag er det en fordel at bruge bøgerne som opslagsbøger og derfor markere afsnit, emner eller kapitler med selvklæbende faner.

Skriv noter: Notér kortfattet og med egne ord. Find dit eget effektive notatsprog fx med brug af forkortelser, symboler og ”koder” der passer til dig og dit fag. Se et handout med eksempler på forkortelser brugt i noter .

Brug et skema:

Tegn: Brug tegninger som noter. Se eksemplet her på siden.

Lav et mindmap over fx en artikel, et kapitel i en bog eller en forelæsning.

Indtal kommentarer: Indtal dine noter under læsning på din telefon, pc (fx via OneNote), diktafon eller andet. Se hvordan du gå fra mundtlige til skriftlige noter i videoen herunder.

Efterbehandling af noter

Måske skal du efterbehandle dine noter ved at tilføje kommentarer og referencer.

Overvej om noterne er brugbare, og hvordan den teknik du har brugt, fungerede for dig i den givne situation.

Arkivér dine notater. Sørg for at de er lette at finde og slå op i når du har brug for det.

Sidens indhold er udarbejdet af Ina Schmidt, Center for Undervisningsudvikling og Digitale Medier, Arts, Aarhus Universitet.