Det er ikke ligegyldigt for læseren, hvilken skrifttype- og størrelse du bruger i din opgave. Typografien i din opgave kan have indflydelse på læserens indtryk af opgaven og kan bidrage til, at dine ord bliver taget seriøst.
Vær altid konsekvent i dit valg af typografi. Når du vælger en skrifttype til brødteksten, skal denne være den samme gennem hele opgaven. Dette gælder også for overskrifterne. Ved overskrifterne kan det især være rart for dine læsere, at de kan se forskel på rangeringen af dine overskrifter, fx ved talinddeling eller forskel på størrelsen.
Nogle studier har faste retningslinjer for typografien, mens andre har mere frie rammer. Nedenstående retningslinjer kan dog betragtes som forholdsvis grundlæggende.
Dit valg af skrifttype har betydning for det helhedsindtryk, som læseren får af din opgave. Derfor kan det være en god idé at tænke over skrifttypen. Som udgangspunkt når du langt med følgende to huskeregler:
- Vælg en læsevenlig og ikke for lille skrifttype.
- Brug den samme skrifttype gennem hele opgaven. Variér den i størrelse og fremhævelse om nødvendigt, fx i overskrifter.
De læsevenlige skrifttyper kan groft sagt deles op i to, nemlig antikva-skrifter og grotesk-skrifter:
Antikva-skrifter
Grotesk-skrifter
Mange anbefaler, at man i opgaver bruger en antikva-skrift, fx Times New Roman, fordi serifferne danner linjer i teksten, som øjet lettere kan følge.
Vælg en læsevenlig og ikke for lille skriftstørrelse. Mange fag anbefaler en skriftstørrelse på mindst 12 punkt.
Hvilken skriftstørrelse du skal bruge, kan afhænge af dit valg af linjeafstand og skrifttype.
Hvis du bruger grotesk-skrift (skrift uden fødder/seriffer), kan du vælge en mindre skriftstørrelse end ved antikva-skrift (skrift med fødder/seriffer).
Bemærk, at man generelt anbefaler at bruge antikva-skrifttyper i længere opgaver.
Når du vælger linjeafstand, skal du være opmærksom på, at:
I artiklen 'Skrifttyper siger mere end 1000 ord' kan du læse mere om, hvad typografi betyder for helhedsudtrykket i en opgave.
Oplysningerne om formalia er generelle vejledninger. De erstatter ikke bestemmelserne i din studieordning, dine underviseres vejledning eller oplysninger på dit fags hjemmeside. Orienter dig først de nævnte steder. Er du i tvivl, så spørg din vejleder.