Aarhus Universitets segl

Ensomhed

Studielivet kan også være ensomt

Studielivet kan være fyldt med to-dos, bøger og fordybelse. Mange studerende oplever at forsvinde ind i bøgerne, læseplanerne eller opgaverne i perioder. Det er godt at kunne fordybe sig og kunne være alene, hvor man nyder sit eget selskab. Det er bare ikke godt, hvis følelsen af at være alene, bliver til følelsen af ensomhed i en længere periode.

Hvis du har oplevet følelsen af ensomhed, er du ikke den eneste; 45% af de studerende på Aarhus Universitet har følt sig ensomme undervejs i deres studie ifølge studiemiljøundersøgelsen fra 2021. Herunder kan du høre andre studerendes oplevelse af ensomhed under studiet:

Forstå din ensomhed

Du kan sagtens være alene uden at være ensom. Du kan eksempelvis sidde alene en hel eksamensperiode, fordybet i forberedelse uden at være ensom. Så længe der er overensstemmelse mellem situationen og din forventning til situationen, vil det sjældent give følelsen af ensomhed.

At være alene eller at være ensom

På samme måde kan du være omgivet af medstuderende, f.eks. til en fredagsbar eller til en forelæsning og samtidig føle dig ensom. Hvis du ikke oplever at høre til, eller du ønsker dig en anden relation til dine medstuderende, end den du har, kan følelsen af ensomhed komme og være forstyrrende.

“Ensomhed kan forstås som den følelse eller tilstand, der opstår når en person oplever en uoverensstemmelse mellem det sociale liv vedkommende har og det sociale liv vedkommende ønsker at have.”
Maryfonden, 2014

 

Stop op, når følelsen af at være alene bliver til ensomhed

Der er derfor stor forskel på at være alene og være ensom. Det er godt at kunne være alene, men du skal være opmærksom, hvis følelsen af ensomhed bliver for stærk eller optræder over en lang periode. Det er vigtigt at stoppe op, når følelsen af at være alene bliver til ensomhed og eventuelt søge hjælp til at håndtere ensomheden.

Kilder til ensomhed

At stå alene med tanker og følelser

Hvis man går alene med sine tanker og følelser, og hvis man har en opfattelse af at andre ikke vil forstå eller acceptere ens tanker og følelser.

At stå alene med noget svært

At være alene med ting eller i visse situationer har stor betydning. Det kan f.eks. være at dumpe en eksamen, hjertesorg, at føle sig forkert på studiet eller at opleve studietvivl. Det kan også være andre ting som tab, sygdom eller det at have en fysisk eller psykisk lidelse.

Ikke at blive set for den du er

Ensomhed kan også komme på baggrud af et inderligt ønske om at blive set og holdt af som den du er.

I forbindelse med noget nyt

Ensomhed kan også opstå i forbindelse med en flytning, et nyt studie, en ny studieby eller at flytte til et andet land.

Et levn fra barndommen

Ensomhed kan stamme helt fra barndommen og være blevet en følgesvend ind i ungdomslivet.

Hvad ønsker du mere af i dit liv?

Det kan være forbundet med mange følelser at indse og indrømme overfor sig selv, at man er ensom. For nogle kan det give følelsen af at være forkert, være flov eller noget helt andet. Men det, ensomheden egentlig fortæller dig, er, at du savner noget eller at noget i dit liv ikke er helt, som du drømmer om, at det skal være. Det kan du handle på, hvis du finder ud af, hvad du savner.

For at få bugt med ensomheden kan du starte med at overveje, hvad du ønsker mere af i dit liv. Intet er rigtigt eller forkert. Det afgørende er, hvad du savner i dit liv.



Få bugt med ensomheden

Hvis der ikke er overensstemmelse mellem det sociale liv du har og det sociale liv, du ønsker at have, så skal du gøre noget for at ændre din situation. Ensomhed er nemlig en følelse, og følelser kan ændres.

Opsøg fællesskaber

Opsøg andre

Det kan derfor være en god idé at opsøge et fællesskab, så du opnår følelsen af at være forbundet med andre mennesker. Måske ønsker du at grine sammen, arbejde sammen, studere sammen, være frivillig sammen eller dykke ned i en ny eller gammel hobby sammen?

Meld dig ind i en studenterforening

På AU findes der en masse forskellige studenterforeninger. Og helt sikkert også en efter din smag. En studenterforening kan være et rigtigt godt sted at være en del af et fællesskab. Du kan tage udgangspunkt i alle AU's studenterforeninger.

Kom afsted

Lad det at tage afsted eller opsøge andre være en succes i sig selv. Det er ikke det, om du møder en ny bedste ven ved det frivillige arbejde, som er afgørende. Det handler om at øve sig i at finde ting og personer, som giver dig glæde, og som kan være med til at mindske følelsen af ensomhed.

Tal med andre

Sæt ord på dine følelser

Fortæl om, hvordan du har det. Når du åbner op for, hvordan du har det, giver du både andre mulighed for at hjælpe dig og mulighed for at spejle jer i hinanden. Ved at tale højt, kan du opdage, at andre har den samme følelse som dig.

Hvis du mangler nogen at tale med

Ved du ikke hvem, du skal tale med, kan du tage fat i studievejledningen, studenterlinjen eller studenterpræsterne eller andre tilbud om hjælp og støtte.

Sæt farten ned

Vær god ved dig selv

Find ud af, hvad der gør dig i godt humør, og få det prioriteret. Når du gør ting, som gør dig glad og giver energi, får du flere kræfter til de svære ting. Det er nemmere at arbejde med at ændre følelsen af ensomhed, hvis man har overskud på andre fronter.

Opfyld dine basale behov

Dit fysiske overskud har betydning for din mentale tilstand. Så ved at være opmærksom på, at du får frisk luft, har gode søvn- og spiserytmer, giver du dig selv bedst mulige betingelser for at have overskud til at ændre din situation.

Brug naturen

Naturen kan give os alle en følelse af forbundethed, så det at komme ud i naturen, kan være med til at mindske følelsen af ensomhed.

Hav tålmodighed

Det tager tid at komme ud af ensomhed. Så at have tålmodighed med dig selv er en vigtig ting. Se det som en proces, hvor du afprøver forskellige ting og øver dig. Selv det mindste skridt er et skridt på vej derhen, hvor du ønsker at være.

Find hjælp og støtte

Du kan få hjælp og støtte hos eksempelvis:

Du kan også se vores liste over tilbud til studerende.